Various Artists: Saudade de Europa
Ainonkatu 4 – 6 (liiketila), Rovaniemi
Avajaiset to 3.11. klo 17-18
Tila avoinna pe 4.11. – su 6.11. klo 11-18

_1090225-petri_verkko

Kuva: Petri Ruikka

Kun viimein löydämme “meidän” lamppumme riippuvalaisinten merestä, Zbyszek kutsuu puolisonsa tiskille ja esittelee hänet meille ylpeänä. He ovat olleet naimisissa siitä lähtien kun avasivat kaupan. He juhlivat kolmatta kymmenettä hääpäiväänsä toukokuussa. Olimme onnekkaita, kun löysimme heidät vain hetki ennen sulkemisaikaa, ja olemme kiitollisia, että he pitivät liikkeensä auki hieman pidempään jakaakseen tarinansa kanssamme. (Various Artists kirjoittaa EBayssa)

Belgialainen taiteilijakollektiivi Various Artists vierailee marraskuun alussa Rovaniemellä installaatiollaan ‘Saudade de Europa’. ‘Saudade de Europa’ on poeettinen tutkimus Euroopan taloudellisesta muutoksesta viimeisten 50 vuoden aikana. Various Artists matkusti syyskuussa Brysselistä Helsinkiin. Lokakuussa matka jatkui Helsingistä Jyväskylään ja nyt Rovaniemelle. Matkustaessaan he keräävät materiaalia installaatiota varten toteuttaen empaattista kaupankäyntiä. Kivijalkakauppiailta, pienyrittäjiltä ja käsityöläisiltä ostetut esineet muokkautuvat matkan aikana sekä taiteilijoiden että installaatiota tutkimaan tulleiden ihmisten käsissä. Ne ovat myös ostettavissa verkkohuutokaupassa. Tätä kautta taiteilijat tarkastelevat internetin kauppapaikkoja kaupankäynnin ympäristöinä ja kertovat matkan varrella tapahtuneista kohtaamisista kauppiaiden kanssa.

Rovaniemeläiset voivat osallistua teoksen muodostumiseen, olla itse taiteilijoita ja tutkia taiteellista työskentelyä käytäntönä, jonka tavoitteena on rikkoa turvalliset asetelmat ja ennakoitu lopputulos, kun ‘Saudade de Europa’ -installaatio on esillä hetken tyhjillään olleessa liiketilassa Ainonkadulla.

Projektin Rovaniemelle tuottaa Pixelache Festival 2016 – ’Interfaces for Empathy’ -festivaali yhteistyössä jyväskyläläisen Live Herring ry:n kanssa. Alueellisina yhteistyötahoina toimivat Pohjoinen mediakulttuuriyhdistys Magneetti ja Monitaideyhdistys Piste. ‘Saudade Europa’ -vierailu Rovaniemelle toteutuu osana Polarized!vision ja Vitus -festivaaleja.

Hänen kauppansa kiinnostaa lähinnä paikallisia, ei niinkään turisteja. Noin kahdensadan nykymaun mukaisen rullan seasta löydämme neljä mallivihkoa, joissa on kiinnostavia tapettikuvioita jotka vievät meidät isovanhempiemme aikaan.  Kauniit muodot näyttävät käsinmaalatuilta, mutta mestarilliset (tuohon aikaan) painokoneet, yli sata vuotta vanhat, ovat edelleen käytössä Toijalassa. (Various Artists kirjoittaa EBayssa)

Various Artists -kollektiivin työskentelyä ja ‘Saudade de Europa’ -projektin toteuttamista Suomessa ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus. Pixelache Festival 2016 – ’Interfaces for Empathy -festivaalia ja sen satelliittitapahtumia ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kulttuurirahasto, Helsingin kulttuurikeskus, Koneen säätiö ja AVEK.

Katso myös
http://www.liveherring.org/various-artists-saudade-de-europa/
http://festival.pixelache.ac/events/saudade-de-europa?locale=fi
http://various-artists.be

Lisätietoja
Riikka Vuorenmaa / Monitaideyhdistys Piste
riikka.vuorenmaa(a)gmail.com