Pohjoinen mediakulttuuriyhdistys Magneetti ry järjesti yhteistyössä Mediataide kartalle -projektin ja Live Herring ry:n kanssa eri alojen taiteilijoille suunnatun Mediataiteen työkalut -työpajan Rovaniemellä 2-5.11.2015.

Vitus_2015_PP_pix_ (5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Petteri Putkinen

Työpajaan oli avoin haku, jossa eri alojen taiteilijoilta haettiin teosideoita ja luonnoksia, jotka voisivat hyötyä mediataiteen metodeista tai vaativat kehittyäkseen mediataiteilijan mentorointia. Teokselle tai teoksille tarjottiin esiintymis- tai esittämismahdollisuus poikkitaiteellisen Vitus-festivaalin yhteydessä Rovaniemellä 6.11. Haku projektiin tapahtui vapaamuotoisella hakemuksella sähköpostitse. Hausta tiedotettiin sähköpostilistojen sekä sosiaalisen median kautta. Hakuilmoitus julkaistiin myös Meditaide kartalle -projektin verkkosivuilla: www.liveherring.org/mediataiteen-tyokaluja-kasitteleva-tyopaja-rovaniemella-marraskuun-alussa

Vitus_2015_Magneetti (6)

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Arttu Nieminen

Teosehdotuksia tai mentorointihakemuksia tuli kolmelta tekijältä tai työryhmältä. Magneetti ry:n Petteri Putkinen ja Vitus-festivaalin tuottaja Ninni Korkalo kävivät ehdotukset läpi ja päätyivät kutsumaan kaikki kolme esittelemään ja kehittämään ideoitaan. Projektiin osallistuivat Eveliina Mänty-Ollanen, Jouko Alapartanen ja Työryhmä Jose Salo & Janne Rosenvall. Työpajan ohjaajina toimivat Petteri Putkinen ja rovaniemeläinen mediataiteilija Arttu Nieminen. Yhdessä taiteilijoiden kanssa he muodostivat työryhmän, jossa kaikkien teoksia kehitettiin yhdessä.

Projektissa syntynyt performatiivinen installaatio toteutui Kauppayhtiö-baarin alakerrassa. Alakerta ei ole festivaalin klubin virallista aluetta, mutta  työryhmä sai luvan käyttää sitä alkuillan ajan. Käytössä oli iso tila, jossa useita eri huoneita.  ”Paikan päällä tehdyn suunnittelukäynnin jälkeen paikat alkoivat löytyä. Eveliinan videoinstallaatio oli omassa nurkkauksessaan tilan perällä. Joukon pääkallo-disko sai hallita isoa tilaa luoden vahvan oman tunnelmansa ja käyttäen tilan isoa PA-kalustoa. Alakerran mummola-niminen valmiiksi sopivasti sisustettu nurkkaus valjastettiin kohina-performanssille. Artun johdolla kohinavideo maskattiin siten että se rajattiin kahteen istuvaan hahmoon. Hahmot istuivat paikallaan klubin avautuessa, ennen varsinaisen yläkerran ohjelman alkua. Sen jälkeen hahmojen pukuina käyttämät valkoiset haalarit jätettiin yksinään kohisemaan loppuillaksi.”

Vitus_2015_Magneetti (8)

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Arttu Nieminen

Mediataiteen työkalut -projektin kautta tavoitteena oli tukea mentorointin perustuvan ohjauksen kautta eri alojen taiteilijoiden mahdollisuutta mediataiteen työkalujen käyttöön ja mediataiteen välineiden omaksumiseen. Magneetin toteuttamassa työpajassa ja projektissa keskityttiin projekti-idean tai teoksen tuottamiseen mentoroinin kautta konreettiseen ja valmiina olemassa olevaan esitys- tai esittämiskontekstiin. Mediataide kartalle -projektissa aiemmin julkaistua Teknologiamentorointi- mallia täydennetään pilotoinnin pohjalta: www.liveherring.org/wp-content/uploads/2015/03/teknologiamentorointi_malli.pdf Täydennys julkaistaan kevään 2016 kuluessa Mediataide kartalle -projektin verkkosivuilla.