Live Herring ry:n vuoden 2015 alusta Suomen Kulttuurirahaston apurahan avulla toteuttama Mediataide kartalle -projekti on pikkuhiljaa päättymässä. Pääosa pilottiprojekteista on saatu päätökseen ja ensi vuoden tammi- ja helmikuu käytetään materiaalien kokoamiseen ja raportointityöhön. Palaamme siis vielä alkuvuodesta asiaan.

Sitä ennen vetäydymme kuitenkin lepäämään ja lataamaan akkuja joululoman merkeissä. Live Herring ja Mediataide kartalle -projektitoimisto joululomailevat 22.12.2016 -4.1.2017.

Lämmin ja suuri kiitos kuluneesta vuodesta Mediataide kartalle -projektin ja Live Herringin ystäville sekä erityisesti kaikille yhteistyötahoille ja taiteilijoille joiden kanssa olemme saaneet iloksemme vuoden aikana työskennellä. Rauhallista ja rentouttavaa joulua sekä iloa ja onnea tulevaan vuoteen!

Mediataide kartalle -projektin esittely- ja loppukeskustelut Jyväskylässä ja Helsingissä helmikuussa

Järjestämme projektin päätös- ja keskustelutilaisuudet Jyväskylässä ke 15.2. ja Helsingissä ke 22.2. Lähetämme tarkemmat ajankohta- ja paikkatiedot sisältävän kutsun tilaisuuksiin tammikuussa, mutta päivämäärä kannattaa laittaa kalenteriin ylös jo nyt.

Esittelemme tilaisuudessa projektin toimintaa ja pilottiprojekteja. Lisäksi toivomme kuulevamme tilaisuuksissa myös yhteistyökumppaneidemme kokemuksia projektista ja näkemyksiä jatkoa ajatellen – miten pystyisimme jatkossakin edistämään yhteistyöllä mediataiteen saavutettavuutta maakuntatasolla? Lämpimästi tervetuloa osallistumaan keskusteluun ja ideointiin! Olisi hienoa saada teitä projektin yhteistyötahoja ja projektiin osallistuneita mukaan keskusteluun mahdollisimman runsaslukuisesti.

Live Herring ry on toteuttanut Mediataide kartalle -vuoden 2015 alusta. Projekti käynnistyi 2014 alusta. Vuoden 2014 sitä  toteutti Taiteen edistämiskeskuksen Keski-Suomen toimipiste ja siitä vastasi mediataiteen läänintaiteilija Soile Ollikainen.

Laitelainaamo-toiminnan testaus Keski-Suomessa jatkuu

NETTIVERSIOlaitelainaamo_2

 

 

 

 

 

 

Mediataide kartalle -projektin pilotointiprojekteista Laitelainaamo tulee jatkamaan toimintaansa Keski-Suomessa ainakin vielä ensi kevään. Projektin yhteistyörakenne on pikkuhiljaa laajentunut ja yhteistyötahot ovat toivoneet toiminnalle jakoa. Jatkammekin heti alkuvuodesta myös toiminnan kehittämistyötä, mikä voi tarkoittaa muutoksia toimintaan. Toiminnan jatkosta ja siihen liittyvistä muutoksista tiedotetaan heti alkuvuodesta.

Live Herring ry on testannut vuoden 2016 ajan yhdessä alueellisten yhteistyökumppaneiden kanssa Laitelainaamo-toimintaa, jonka ideana on lainata av-laitteita taiteilijoille sekä taiteen ja kulttuurin kentän toimijoille Keski-Suomessa tapahtuvaan toimintaan. Testausvaiheessa lähtökohtana on kokeilla yhteistyöllä toteutettavan av-laitelainaustoiminnan mahdollisuuksia ja muotoa Keski-Suomessa pienimuotoisesti alueen toimijoiden laitteilla. Tätä kautta halutaan edesauttaa erityisesti taiteilijoiden ja pienten taiteen ja kulttuurin kentän toimijoiden mahdollisuuksia hyödyntää av-laitteita omassa työskentelyssään ja toiminnassaan. Laitteita Laitelainaamon toimintaan ovat lainanneet Jyväskylän taidemuseon lisäksi Live Herring ry, Keski-Suomen elokuvakeskus ry sekä Anna Ruth ja Juho Jäppinen.

Laitelainaamo on joululomalla 22.12.–9.1. Sinä aikana emme vastaanota tai käsittele uusia lainahakemuksia.

Seuraa Laitelainaamon toimintaa: www.facebook.com/laitelainaamo.testaus/?fref=ts

Lisätietoja: www.liveherring.org/mediataide-kartalle/laitelainaamo-testaus ja www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/blogi/2/1/85665

Syksyllä tapahtunutta

PIXELACHE FESTIVAL 2016 ‘INTERFACES FOR EMPATHY’ VIERAILUT JYVÄSKYLÄÄN JA ROVANIEMELLE

Pixelache Festival 2016 – ‘Interfaces for Empathy’ -festivaali luotasi ihmisen mahdollista empaattisempaa suhdetta kokonaisiin elonkehiin. Festivaali järjestettiin syyskuussa Helsingissä ja se vieraili satelliittitapahtumien muodossa Jyväskylässä 14.–16.10. ja Rovaniemellä 4.-6.11.

_1090225-petri_verkko

Kuva: Petri Ruikka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jyväskylään vierailu toi neljä ohjelmaosuutta, jota tutkivat mm. miltä maailma näyttää toisen silmin, millaista on empaattinen kaupankäynti, miten teknologiaan voidaan luoda lisää empatian mahdollistavia kerroksia ja miltä maistuu ihmishiki hyönteiselle. Jyväskylässä vierailivat Various Artists -kollektiivi Saudade de Europa -projekti ja -installaatio, The Centre for Genomic Gastronomy ja To Flavour Our Tears -kokeellinen ravintola, Channel Surfers ja NEMO-projektin Emotion Hackday -työpaja. Rovaniemelle festivaalin vierailu vei Various Artists -kollektiivin Saudade Europa -installaation.

Various Artists -kollektiivin Saudade Europa -projekti ja -installaatio on poeettinen tutkimus Euroopan taloudellisesta muutoksesta viimeisten 50 vuoden aikana. Belgialaisen Various Artists -kollektiivin projekti käynnistyi vierailulla Suomeen ja se toteutui Helsingin festivaaleilla ja satelliittitapahtumien yhteydessä valtakunnallisena projektina, kun Various Artists matkusti projektin toteuttaakseen läpi Suomen; ensin syyskuussa he matkustivat Brysselistä Helsinkiin. Lokakuussa matka jatkui Helsingistä Jyväskylään ja marraskuussa Helsingistä Rovaniemelle.

Matkustaessaan he keräsivät materiaalia installaatiota varten toteuttaen empaattista kaupankäyntiä. Kivijalkakauppiailta, pienyrittäjiltä ja käsityöläisiltä ostetut esineet muokkautuvat matkan aikana sekä taiteilijoiden että installaatiota tutkimaan tulleiden ihmisten käsissä. Ne ovat olleet myös ostettavissa verkkohuutokaupassa. Tätä kautta taiteilijat tarkastelevat internetin kauppapaikkoja kaupankäynnin ympäristöinä ja kertovat matkan varrella tapahtuneista kohtaamisista kauppiaiden kanssa. Projektin vierailun ja installaation Jyväskylään ja Rovaniemelle tuotti Pixelache Festival 2016 – ‘Interfaces for Empathy’ -festivaali Live Herring ry:n kanssa.

Kuva: Petri Ruikka

Kuva: Petri Ruikka

Kuva: Petri Ruikka

Kuva: Petri Ruikka

 

 

 

 

 

 

 

Satelliittitapahtumat toteuttivat yhteistyössä Pixelache/Piknik Frequency, Live Herring ry/Mediataide kartalle -projekti, Pohjoinen mediakulttuuriyhdistys Magneetti ry sekä Monitaideyhdistys Piste. Tapahtumia tukivat Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kulttuurikeskus ja Koneen säätiö. Jyväskylässä tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän taidemuseon ja Suomen käsityön museon kanssa.

Lue lisää Jyväskylän vierailusta: www.liveherring.org/pixelache-2016-jyvaskylassa ja www.liveherring.org/saudade-de-europa-installaatio-rovaniemella

TAITEILIJA STEVE MAHERIN HEAVY METAL DETECTOR VIERAILI LOKA-MARRASKUUSSA LAPPEENRANNASSA, KAJAANISSA JA SEINÄJOELLA

Live Herring ry toteutti osana Mediataide kartalle -projektia syksyllä mediataideprojektin minikiertueen. Kiertueelle valittiin teoshaun kautta Steve Maherin  Heavy Metal Detector on Tour -projekti. Syksyn aikana projekti vieraili Lappeenrannassa, Kajaanissa ja Seinäjoella. Kaikilla paikkakunnilla järjestettiin kaksi kaupunkikävelytapahtumaa.

Kuva: Soile Ollikainen

Kuva: Soile Ollikainen

Kuva: Soile Ollikainen

Kuva: Soile Ollikainen

 

 

 

 

 

 

Kaikista minikiertueen kohdekaupungeista kutsuttiin myös mukaan metallinpaljastimien soittolistalle metalliyhtyeitä. Lappeenrannasta mukana oli Kuilu-yhtye, Kajaanista Dai Kaht, The Carnival sekä Soul Healer yhtyeet ja Seinäjoelta Ravage Ritual, Speculum ja Arina yhtyeet. Lisäksi soittolistalla oli Helsingin seudulta seuraavat yhtyeet: Bloody Heathen, Brainless People, Nuclear Omnicide, Valonkantajat, FinalAssault, Kausalgia, Albinö Rhino, Hundred Headless Horsemen ja Steel Jungle.

Tapahtumat keräsivät syksyisistä säistä huolimatta mukavasti osallistujia ja ne saivat hyvin medianäkyvyyttä alueellisessa mediassa. Etelä-Saimaa-lehti, Kainuun Sanomat ja Ilkka reagoivat tapahtumiin. Lisäksi Yle Kaakkois-Suomi teki jutun vierailusta alueuutisiin.

15231629_1468463489835343_1868471129_o

Kuva: Soile Ollikainen

 

 

 

 

 

 

 

Heavy Metal Detector -projektin tuotannosta on vastannut m-cult ry yhteistyössä taiteilijan kanssa. Projekti tuotettiin m-cultin yhteisöllisen mediataiteen taiteilijaresidenssissä keväällä 2016. Residenssiohjelma tuotetaan osana Collaborative Arts Partnership Programme -verkostoa ja Helsingin kulttuurikeskuksen Helsingin malli -taidepilotteja.

Heavy Metal Detector on Tour -minikiertueprojektin tuotti Live Herring ry. Projektin alueellisina yhteistyökumppaneina toimivat Lappeenrannassa Kaakon taide, Kajaanissa Kajaanin taidemuseo ja Seinäjoella Seinäjoen kulttuuritoimi ja ValotOn-tapahtuma. Projektia on tukenut Taiteen edistämiskeskus. Live Herring toteutti minikiertueen osana Mediataide kartalle -projektia, jota on tukenut Suomen kulttuurirahasto.

Lue lisää projektista taiteilija Steve Maherin koisivuilta: www.stevemaher.net/Heavy-Metal-Detector-ON-TOUR

Lue lisää: www.liveherring.org/heavy-metal-detector-on-tour-lappeenrannassa, www.liveherring.org/steve-maherin-heavy-metal-detector-on-tour-kajaanissa-sunnuntaina-30-10/, www.liveherring.org/heavy-metal-detector-on-tour-seinajoella

Live Herring mukana kahdessa alueellisessa projektissa

Mediakasvatuksen työkalut käyttöön -projekti

Jyväskylän taidemuseo, Live Herring ry ja Keski-Suomen elokuvakeskus ovat käynnistäneet  mediakasvatuksen kehittämiseen Keski-Suomessa keskittyvän Mediakasvatuksen työkalut käyttöön -projektin, joka kohdentuu erityisesti maakunnan reuna-alueille. Jyväskylän taidemuseo on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä 20 000 € avustuksen projektin toteuttamiseen. Projekti keskittyy erityisesti taidelähtöisten mediakasvatusmenetelmien esittelemiseen.

Projekti on käynnistynyt kartoitusvaiheella, jonka suunnittelemiseen ja toteuttamiseen Live Herring on osallistunut hyvin aktiivisesti osana Mediataide kartalle -projektia. Marras-joulukuun aikana projektitiimi on vieraillut Jämsässä, Viitasaarella ja Joutsassa. Vierailujen kautta olemme selvittäneet, ketkä alueella tekevät mediakasvatustyötä ja ketkä voisivat olla mahdollisia toimijoita keskisuomalaisella mediakasvatuskentällä. Lisäksi olemme selvittäneet, millaisia mediakasvatussisältöjä on käytössä ja millaisia toiveita mediakasvatuksen tueksi alueella on.

Keväällä 2017 Mediakasvatuksen työkalut käyttöön -projektissa järjestetään työpaja- tai koulutuspäiviä maakunnan mediakasvatuskentän ammattilaisille ja potentiaalisille toimijoille. Päivien ohjelmassa esitellään erityisesti taidelähtöisen mediakasvatuksen menetelmiä. Tarkemmat tiedot sisällöistä ja ajankohdista julkaistaan tammi-helmikuussa 2017.

Lisätietoja: www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/yleisotyo/projektit/ajankohtaiset

Taiteilijat kulttuurin lähipalvelujen tuottajina -hanke Jyväskylän Kankaalla

Live Herring toimii myös  Keski-Suomen Tanssin keskuksen toteuttaman “Taiteilijat kulttuurin lähipalvelujen tuottajina” -hankkeen kumppanina:

“Kankaalla tutkitaan ja kehitetään mahdollisuuksia tuottaa kulttuuria lähellä kaupunkilaisia vuoden 2017 aikana toteutettavassa hankkeessa ”Taiteilijat kulttuurin lähipalvelujen tuottajina”. Neljästä eri alojen taiteilijasta koostuva taiteilijaryhmä työskentelee Kankaan erilaisten yhteisöjen parissa, jotka tulevat osallistumaan eri tavoin kulttuuritoimintoihin. Tavoitteena on lisätä alueen kulttuuripitoisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä vahvistaa Kankaan alueelle muodostuvaa identiteettiä.

Taiteilijoina hankkeessa toimivat Terhi Kuokkanen (tanssitaide), Marianne Tiitinen (muotoilu/käsityötaide), Tuukka Toijanniemi (mediataide) ja Aaro Vuotila (teatteritaide). Hankkeessa toimii Kuopiossa työskentelevä yhteisötaiteen asiantuntija Anniina Aunola, joka ohjaa prosessia ja jakaa osaamistaan osallistuville taiteilijoille.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa hanketta toteuttaa Keski-Suomen Tanssin Keskus, ja kumppaneina toimivat Kankaan Palvelu Oy, Materia ry, Live Herring ry, Kankaan asukasyhdistys ry ja Teatterikone.”

Lue lisää: www3.jkl.fi/blogit/kangasjyvaskyla/?p=3219

 

Lisätietoja:

Soile Ollikainen
projektikoordinaattori, Mediataide kartalle -projekti
Live Herring ry
info@liveherring.org
puh. 050-3053540