Live Herring ry jatkaa yhteistyökumppaneidensa kanssa Laitelainaamon testausvaiheen toimintaa vuoden 2016 loppuun asti.  Toiminta käynnistyi viime vuoden lopussa.  Live Herring toteuttaa toiminnan osana Mediataide kartalle -projektia, joka jatkuu myös vuoden 2016 loppuun. Laitelainaamo on kuitenkin kesälomalla 22.6.-8.8.  Sinä aikana emme käsittele uusia laitelainoja.

Laitelainaamo-testauksen kautta lainataan av-laitteita keskisuomalaisille taiteilijoille sekä taiteen ja kulttuurin kentän toimijoille Keski-Suomen alueella tapahtuvaan esim. näyttelykäyttöön, teosten esittämiseen ja installoimiseen tai erilaisten esitysratkaisujen testaamiseen. Laitteita voidaan lainata myös kurssi- ja työpajakäyttöön. Laitelainaamon kautta lainattavissa on mm. projektoreita, mediasoittimia, valkokankaita, kaiuttimia sekä tarvittavia johtoja ja piuhoja. Laitelainaamoon ovat laitteita lainanneet Live Herring ry:n lisäksi Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen elokuvakeskus ry ja Anna Ruth ja Juho Jäppinen / Äkkigalleria, jotka muodostavat testausvaiheen yhteistyöryhmän. Lue lisää: www.liveherring.org/mediataide-kartalle/laitelainaamo-testaus

Toiminta on lähtenyt käyntiin hyvin ja lainauksia on tapahtunut jo sen verran, että olemme päässeet arvioimaan toimintaa projektin yhteistyöryhmän kanssa. Lainauksia mm. digitaalisen kulttuurin tapahtuman toteuttamiseen, nuorten taideviikon taidenäyttelyn toteuttamiseen sekä nykytaidenäyttelyiden toteuttamiseen. Lainatuimpia laitteita ovat olleet projektorit, mediasoittimet ja valkokankaat. Kaikkiaan lainauksia on tehty n. 40 kappaletta ja lainaajina on ollut 8 eri tahoa.

Olemme keränneet palautetta Laitelainaamoa käyttäneiltä ja kaikki palvelua käyttäneet mainitsivat olevansa tyytyväisiä. Kysymykseen toiminnan merkityksestä lainaajat vastasivat mm. seuraavasti:

 “Merkittävä. Lainaamamme valkokangas ja projektori olivat tapahtumassamme suuressa roolissa, joita ilman olisimme olleet selkeästi köyhempi kokemus vierailijoille.”

“Merkitys on suuri. Kolmannen sektorin toimijoille halvat käyttökulut ja toisaalta av-laitteiston saatavuus kaupungissa on välttämätöntä monipuolisen toiminnan pyörittämisen kannalta.”

”Oli todella kätevää saada nopealla varoitusajalla mediasoitin ja näyttö lainaan. Näyttelyn videoteos olisi todennäköisesti muuten jäänyt laittamatta esille, koska tekijällä ei ollut laitteistoa sen esittämiseen eikä meillä olisi ollut mahdollisuutta saada niitä nopeasti mistään muualta.”

Kehitysehdotuksissa on toivottu mm. sopimus- ja varauskäytänteiden virtaviivaistamista ja jouhevoittamista. Teemoihin keskitytäänkin jatkon suunnittelussa ja olemme jo nyt sopineet pienistä käyttösääntöjen muutoksista, joiden tavoitteena on nimenomaan jouhevoittaa toimintaa. Lisäksi olemme sopineet laitekohtaisen lainaussopimuksen tekemisestä sähköisenä. Toiminnan kehittämistä jatketaan syksyn aikana ja tavoitteena on, että löydämme yhteistyöryhmän kanssa ratkaisun toiminnan jatkumiseksi myös vuoden 2017 alusta alkaen. Päivitettyihin käyttösääntöihin voi täällä: www.liveherring.org/wp-content/uploads/2015/12/testausvaiheen_kayttosaannot_paivitys_010616.pdf

Lisätietoja:

Soile
projektikoordinaattori, Mediataide kartalle -projekti
Live Herring ry
info(a)liveherring.org
puh. 050-3053540