Sillä välin, kun Galleria Ratamossa Live Herring ’14 päänäyttelyssä tutkitaan mekaanista ja digitaalista elämää, Äkkigalleria ottaa askeleen biotaiteen puolelle. 24. Äkkigalleria, Yöperhosia päivin öin 23.-25.1.2014 (Kauppakatu 25, Jyväskylä), järjestetään osana Live Herring ’14 -ohjelmaa.

Kaksi englantilasta animaatioihin ja yhteisölliseen taiteeseen orientoitunutta kuvataiteilijaa, Emily Tracy ja Elizabeth Hobbs, yhdistävät voimansa jyväskyläläisen luonnontutkija Jussi Päivisen kanssa luodessaan animaatioita, joiden inspiraationa on suomalaiset yöperhoset. Näyttelyvierailu sisältää kaksi työpajaa, joista toinen järjestetään ylä-asteen opiskelijoille ja toinen kaikille avoimena työpajana. Työpajoja seuraa Tracyn ja Hobbsin yhteistyönä tekemiä animaatioita esittelevä näyttely Jyväskylän keskustassa. Yleisöanimaatiopaja ja näyttely käynnistyvät torstaina 23.1. kello 15.

Elizabeth Hobbs on kuvittaja, graafikko ja animaatiotaiteilija, jonka lyhytfilmit ovat voittaneet useita palkintoja. Merkittävä osa Hobbsin työstä on osallistuttavien animaatioelokuvien tekeminen koululaisryhmien ja muiden kansalaisryhmien kanssa yhdessä kuvataiteilija Emily Tracyn kanssa. Hän toimii myös luennoitsijana Anglia Ruskin yliopistossa Cambridgessä, Englannissa. Hobbs on myös ensimmäinen Jyväskylässä työskennellyt Pepiniers-residenssitaiteilija. Hän työskenteli Grafiikan paja Harmonialla kuusi kuukautta vuonna 1996.

Emily Tracy on yhteisölliseen taiteeseen ja valo-installaatioihin erikoistunut kuvataiteilija. Hän työskentelee pääasiassa lyhtyjen ja suurikokoisten valoveistosten parissa. Taidemaalarin koulutuksen saaneena hän on kehittänyt valoja, varjoja, värejä ja erilaisia materiaaleja hyväksi käyttäen näyttäviä teoskokonaisuuksia. Nämä installaatiot syntyvät usein historian, arkkitehtuurin ja tarinoiden tutkimisen ja tulkinnan kautta, ja ne rakentuvat usein paikallisten asukkaiden avustuksella ja ovat näin hyvin paikkasidonnaisia. Tällä hetkellä hän työskentelee ympäristöasioita eri materiaalien avulla käsittelevien teosten parissa.

Jussi Päivinen on tutkinut intohimoisesti perhosia 35 vuoden ajan. Haaviin on jäänyt vuosien varrella paitsi upeita perhosia myös dosentin ja filosofian tohtorin arvot. Päivinen työskentelee tällä hetkellä Metsähallituksessa ja koordinoi luonnonsuojelualueiden ennallistamista. Jussi on mukana Äkkigallerian projektissa tuomassa tutkimustietoa ja kokemuksia suomalaisista perhoslajeista työpajoihin osallistuvien sekä taiteilijoiden käyttöön. Tuloksista syntyy suomalaisia yöperhosia kuvaava animaatio.

Galleria on auki:
torstaina kello 15–18*
perjantaina kello 11–19
lauantaina kello 11–17

*torstaina kello 16–18 gallerialla ja sen läheisyydessä järjestetään avoin työpaja, johon kaikki ovat tervetulleita.

Näyttelyyn ja työpajaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lisätietoja:
Anna Ruth, 040 848 3952
akkigalleria@gmail.com
http://akkigalleria.blogspot.fi/